فصل دوم پايان نامه در مورد ميگرن
فصل دوم پايان نامه در مورد ميگرن |
![]() |
دسته بندي | مباني و پيشينه نظري |
فرمت فايل | doc |
حجم فايل | 42 كيلو بايت |
تعداد صفحات فايل | 39 |
فصل دوم پايان نامه در مورد ميگرن
در 39 صفحه ورد قابل ويرايش با فرمت doc
توضيحات: فصل دوم پايان نامه كارشناسي ارشد (پيشينه و مباني نظري پژوهش)
همراه با منبع نويسي درون متني به شيوه APA جهت استفاده فصل دو پايان نامه
توضيحات نظري كامل در مورد متغير
پيشينه داخلي و خارجي در مورد متغير مربوطه و متغيرهاي مشابه
رفرنس نويسي و پاورقي دقيق و مناسب
منبع : انگليسي وفارسي دارد (به شيوه APA)
نوع فايل: WORD و قابل ويرايش با فرمت doc
قسمتي از متن مباني نظري و پيشينه
چارچوب نظري پايان نامه روانشناسي با موضوع ميگرن
تاريخچه
اولين نوشتههاي مربوط به ميگرن در ايبرس پاپيروس آمده است كه در حدود ۱۲۰۰ سال پيش از ميلاد مسيح در مصر باستان نوشته است(مايلر ونيل[1]،2005). در سال ۲۰۰ قبل از ميلاد نوشتههايي ازبقراط درباره توضيح علايم پيش درآمدي ديداري نوشته است كه اين علايم ميتوانند قبل از سردرد اتفاق بيافتند و بعد از استفراغ اين حالت ميتواند تا حدودي تسكين يابد(برسوك[2]،2012).
در قرن دوم ارتيوس كاپادوسيا اين نوع از سردرد را به سه نوع تقسيم كرد:سفامالجيا، سفالي، و هتروكرانيال. جالينوس از اصطلاح هميكرانيا (نيمه سر)، استفاده كرد اصطلاحي كه واژه ميگرن در نهايت از آن گرفته شد(والدمن،2011). او همچنين پيشنهاد داد كه اين درد برخاسته از پردههاي مغز و شريانهاي خوني در سر است. در سال ۱۸۸۷ لوئيز هياسينت توماس، كتابداري فرانسوي براي اولين بار ميگرن را به دو نوع تقسيم كرد كه در حال حاضر نيز از اين تقسيم بندي استفاده ميشود- ميگرن با علايم پيش درامدي ("ميگرن افتالميك") و ميگرن بدون علايم پيش درامدي ("ميگرن وولگار)(برسوك،2012).
قدمت مته كاري سوراخ كردن عمدي جمجمه به ۷٫۰۰۰ سال قبل از ميلاد برمي گردد(مايلر و نيل،2005). درحاليكه بعضي از مردم با اين كار از بيماري نجات پيدا ميكردند ولي به خاطر عفونت تعداد زيادي جان خود را از دست ميدادندآنها معتقد بودند كه با اين كار "به ارواح خبيث اجازه فرار" ميدهند.ويليام هاروي در قرن ۱۷ سوراخ كردن جمجمه را براي درمان ميگرن توصيه مي كرده است(بريت تالي[3]،2002).
درحاليكه از ديرباز تلاشهاي زيادي براي درمان ميگرن صورت گرفته است، ولي در سال ۱۸۶۸ بود كه استفاده از مادهاي كه در نهايت موثر واقع شد آغازگرديد(برسوك،2012). اين ماده قارچي با نام آرگوت بود كه در سال ۱۹۱۸ ارگوتامين از آن گرفته شد.(هانسن،كهلر[4]،2011).
ميتيسرجيد[5]در سال ۱۹۵۹ ساخته شد و اولين تريپتان،در سال ۱۹۸۸ توليد شد. در طول قرن ۲۰ به دنبال مطالعات بيشتر مواد پيشگيرانه موثرتري ساخته شدند و مورد تاييد قرار گرفتند(برسوك،2012)
2-2-2.تعريف ميگرن.
شايع ترين علت سردرد، ميگرن است و حدود 15% از زنان و 6% از مردان را مبتلا مي سازد. يك تعريف سودمند، ميگرن، عبارت است از سندرمي خوش خيم و راجعه، متشكل از سردرد، تهوع، استفراغ و/ يا نشانه هاي اختلال عملكرد عصبي به شكل تركيب هاي مختلف. ميگرن را اغلب مي توان از روي فعال كننده هاي آن (شراب قرمز، قاعدگي، گرسنگي، بي خوابي، نور خيره كننده، استروژن، نگراني، عطرها، دوره هاي نااميدي) و نيز غيرفعال كننده هاي آن (خواب، حاملگي، خوشحالي، و تريپتال ها) تشخيص داد(هاريسون ،1390).
ميگرن يكي از اختلالات شديد است كه ويژگي آن سردردهاي ملايم يا شديد پي در پي ميباشد و غالبا با علايمي در سيستم عصبي آتونومس همراه است. اين نوع از سردرد يك طرفه است (بر نيمي از سر تاثير ميگذارد) و ماهيتا ضرباندار است و از ۲ ساعت تا ۷۲ ساعت ادامه دارد. علايم همراه با آن ميتواند شامل حالت تهوع، استفراغ، نورگريزي (افزايش حساسيت به نور)، صدا ترسي )افزايش حساسيت به صدا) باشد و درد به طور كلي با بالا رفتن فعاليت بدني افزايش مييابد(هيداچي[6]،2004).
حملات سردرد شديد، بدون توجه به علت اغلب به صورت ضرباني و همراه با استفراغ و حساسيت (تندرنس) پوست سر توصيف مي شوند. سردردهاي خفيف تر به صورت ناراحتي غير مشخص، فشارنده و نوار مانند و غالباً در تمام سر هستند كه نمايي از سردرد تنشي به شمار مي آيند.(هاريسون،1390).
بيش از يك سوم افراد مبتلا به سردردهاي ميگرني نشانههاي پيش درامدي/اورا را دريافت ميكنند: نوعي اختلالات گذراي ديداري، حسي، زباني يا حركتي كه نشان ميدهند سردرد به زودي شروع خواهد شد(ضيايي،شيرزادي،1381).
2-2-3.علل ميگرن:
ساز و كار دقيق ميگرن ناشناخته است. البته اين باور وجود دارد كه ميگرن به دليل نوعي اختلال در رگهاي خوني و عصبي باشد. نظريه اوليه مربوط به افزايش قابليت تحرك قشر مخ و كنترل ناهنجار ياختههاي عصبي درد در عصب سه قلوي ساقه مغز ميباشد(داديك وگارگاس[7]،2009).
اين باور وجود دارد كه دلايل بروز ميگرن تركيبي از عوامل محيطي و ژنتيكي است. حدود دو سوم افراد مبتلا سردردها را از خانواده به ارث ميبرند(بارتليسون وكاترر[8]،2010).
همچنين نوسان سطح هورمون ميتواند نقش داشته باشد: ميگرن در زمان بلوغ، در پسرها كمي بيشتر از دخترهاست، اما در ميان زنان حدود دو تا سه برابر بيشتر از مردان است)لي،برونر[9]،2009). سردردهاي ميگرني معمولا در دوره بارداري كاهش مييابند.
2-2-4.انواع ميگرن:
در گذشته دسته بندي هاي گوناگوني براي ميگرن بيان مي شد(كلاسيك ، معمولي ،بازيلر ،همي پلژيك و ...)ولي بتازگي طبقه بندي زير پيشنهاد شده است:
-ميگرن با پيش درامد[10]
-ميگرن بدون پيش درامد[11]
-انواع ديگر ميگرن[12]
-سر درد خوشه اي[13] (سلطان زاده،1383).
1-Mayler& nill
2-Barsook
1-Bret talli
2-Hansen&Kohler
3-Meteserjed
1-Headachi
2-Dadeck&Gargus
3-Bartleeson&katrer
4-Ley&Broner
1-Migraine with aura
2-migraine without aura
3-Migraine variants
4-Cluster headache