مباني نظري پايان نامه روانشناسي درباره بيماري آرتريت روماتوئيد
مباني نظري پايان نامه روانشناسي درباره بيماري آرتريت روماتوئيد |
![]() |
دسته بندي | مباني و پيشينه نظري |
فرمت فايل | doc |
حجم فايل | 35 كيلو بايت |
تعداد صفحات فايل | 33 |
مباني نظري پايان نامه روانشناسي درباره بيماري آرتريت روماتوئيد
در 33 صفحه ورد قابل ويرايش با فرمت doc
توضيحات: فصل دوم پايان نامه كارشناسي ارشد (پيشينه و مباني نظري پژوهش)
همراه با منبع نويسي درون متني به شيوه APA جهت استفاده فصل دو پايان نامه
توضيحات نظري كامل در مورد متغير
پيشينه داخلي و خارجي در مورد متغير مربوطه و متغيرهاي مشابه
رفرنس نويسي و پاورقي دقيق و مناسب
منبع : انگليسي وفارسي دارد (به شيوه APA)
نوع فايل: WORD و قابل ويرايش با فرمت doc
قسمتي از متن مباني نظري و پيشينه
چارچوب نظري پايان نامه روانشناسي با موضوع بيماري آرتريت روماتوئيد
2-1 بيماري آرتريت روماتوئيد
در اين بخش از اين فصل به بررسي بيماري آرتريت روماتوئيد، سبب شناسي و نقش عوامل رواني در بروز اين بيماري، و درمان اين بيماري ميپردازيم.
2-3-1 تعريف آرتريت روماتوئيد
آرتريت روماتوئيد[1] (RA) بيماري سيستميكي است كه با پلي آرتريت التهابي در مفاصل بزرگ و كوچك و علايم عمومي مشخص ميشود. اين بيماري نمونه شاخص آرتريت التهابي با ويژگيهاي باليني مشخص نظير سفتي صبحگاهي، قوام ژلهاي[2] و بهبودي علائم با فعاليت است. اكثر بيماران دچار درجاتي از تخريب استخوان و غضروف و نيز درگيري غلافهاي تاندوني ميشوند؛ در بسياري از بيماران اين فرايند منجر به تغيير شكل و افت چشمگير عملكرد ميشود (آندرلوئي و همكاران، 2007، ترجمه ارجمند و همكاران، 1387). آرتريت معمولا به هر مفصلي حمله نميكند ولي در مفاصل كوچك مانند مفاصل انگشتان دست يا مچ دست و پا بيشتر مستقر ميشود؛ گرچه گاهي مفاصل بزرگ مانند ران، زانو و شانه دچار اين بيماري ميشوند (اطاري و اطاري،1386).
2-3-2 همه گير شناسي
آرتريت روماتوئيد جزو شايعترين بيماريهاي خود ايمني است؛ و شيوع آن در ايالات متحده، آفريقا و اروپا مشابه است، اما در جوامع آسيايي كمي پايينتر است. نسبت ابتلا زن و مرد 3 به 1 است (آندرلوئي و همكاران، 2007، ترجمه ارجمند و همكاران، 1387). شيوع بيماري با افزايش سن زياد ميشود و اختلاف از نظر شيوع جنسي در سنين بالا كاهش مييابد. بيماري اكثراً در دهه چهارم و پنجم زندگي شروع شده و در 80 درصد بيماران بين 50-35 سالگي بروز مينمايد (كاسپر و همكاران2012؛ ترجمه منتظري، 1391).
2-3-3 سبب شناسي
علت اصلي اين بيماري ناشناخته است و هنوز مشخص نشده است كه جرقهاي كه اين بيماري التهابي را روشن ميكند از كجا زده ميشود. فرضيه چند بعدي در مورد آرتريت روماتوئيد چنين است كه در اين بيماري، عوامل ژنتيكي، ايمني شناختي و رواني – اجتماعي به اهم تعامل ميكنند (زيتلين،1977؛ به نقل از فروزش يكتا و همكاران، 1381). گسترش اين بيماري رويدادي است كه با واسطه نظام ايمني صورت ميگيرد. در واقع آرتريت روماتوئيد يكي از بيماريهاي خود ايمن[3] است كه در آن نظام ايمني به بافت سالم خودي حمله ميكند (ولمن، 1988، ترجمه نجاريان و همكاران، 1375؛ اطاري و اطاري، 1386)؛ و همچنين سيستم ايمني واسطهاي است بين تعيين كنندههاي آسيب شناسي فيزيولوژكي، بيوشيميايي، و غدد درون ريز از يكطرف، و رويدادهاي رواني – اجتماعي از طرف ديگر كه توسط دستگاه عصبي مركزي پردازش ميشوند (ولمن، 1988، ترجمه نجاريان و همكاران،1375).
...
2-3-1 پژوهش انجام گرفته در داخل كشور
داورنيا و همكاران (1393) پژوهشي تحت عنوان «پيش بيني آسيب پذيري در برابر استرس بر اساس حمايت اجتماعي و ويژگيهاي شخصيتي» انجام دادند. نتايج پژوهش آنها نشان داد كه: متغيرهاي حمايت اجتماعي و ويژگيهاي شخصيتي توانايي پيش بيني آسيب پذيري در برابر استرس را دارند؛ و همچنين نتيجه گيري كردند كه برخورد متفاوت فرد با استرس و انتخاب راهبردهاي مقابلهاي افراد با ويژگيهاي شخصيتي آنها قابل توجيه است.
محمد پور و همكاران (1393) در پژوهشي به مقايسه ويژگيهاي شخصيتي بين بيماران مالتيپل اسكلروزيس (MS)و همتايان عادي پرداختند. نتايج پژوهش انها نشان داد كه بيماران مبتلا به (MS) ويژگيهاي روان رنجوري خويي و وظيفه شناسي بيشتر و برون گرايي و گشودگي كمتري را در مقايسه با همتايان سالم خود نشان دادند.
پژوهشي كه كرمي و همكاران ( 1392) انجام دادند نشان داد كه افراد تاب آور انعطاف پذيري بيشتري در مقابل شرايط آسيب زا دارند و خود را در برابر اين شرايط حفاظت ميكنند
[1] Rheumatoid Arthritis
[2] gelling
[3]Autoimmune