بررسي مصطلحات اسلامي در شعر از آغاز تا قرن پنجم

۸ بازديد
بررسي مصطلحات اسلامي در شعر از آغاز تا قرن پنجم

دانلود رساله دكتري بررسي مصطلحات اسلامي در شعر از آغاز تا قرن پنجم در 273 صفحه ورد قابل ويرايش آماده ارائه با فرمت doc

دانلود بررسي مصطلحات اسلامي در شعر از آغاز تا قرن پنجم

دانلود رساله دكتري بررسي مصطلحات اسلامي در شعر از آغاز تا قرن پنجم كسب درآمد اينترنتي دانلود مقاله دانلود نرم افزار دانلود اندرويد دانلود پايان نامه دانلود پروژه دانلود پرسشنامه  دانلود فايل دانلود پاورپوينت دانلود نمونه سوالات  كار در منزل دانلود آهنگ دانلود سريال دانلود فيلم دانلود كتاب دانلود تحقيق  دانلود مديريت
دسته بندي زبان و ادبيا ت عرب
فرمت فايل word
حجم فايل 163 كيلو بايت
تعداد صفحات فايل 273

دانلود رساله دكتري بررسي مصطلحات اسلامي در شعر از آغاز تا قرن پنجم

در 273 صفحه ورد قابل ويرايش آماده ارائه با فرمت doc

«رساله دكتري رشته زبان و ادبيات عربي (Ph.D

چكيده

تحولات اجتماعي، فرهنگي، عقيدتي و سياسي كه در پي ظهور اسلام در جامعه عربي، ايجاد شد به خودي خود، عرب را با مفاهيمي نو روبرو ساخت. و طبيعي است كه به تبع نياز جامعه، موضوعات جديدي شكل گرفت و به دنبال آن نياز به تولد لغاتي نو، جهت پاسخگويي به اين نياز ايجاد شده در سطح وسيع، در جامعه عربي، احساس شد. ايجاد واژگان جديد تنها راه پاسخگويي به اين نياز نبود، بلكه بهترين راه، بارور كردن و تلفيق واژگان و عبارات با يكديگر، به قصد بيان مفاهيم نو بود.

بنابراين مادة اولية مصطلحات اسلامي، همان ريشه‌هاي لغوي موجود در عصر جاهلي است كه قالب‌هاي اسلامي، در پي نياز جامعه آن را وسعت داد.

البته نظر به اهميت بالاي مفاهيم اسلامي موجود در واژگان مولد، مجموعه‌هاي مختلفي در قالب فرهنگ نامه‌هاي گوناگون، در زمينه علوم اسلامي، به طور تخصصي شكل گرفت. از اين‌رو فرهنگ‌هاي متنوعي در زمينه اصطلاحات فقهي يا لغات و مصطلحات اصول اسلامي و يا در باب حقوق اسلامي و... تأليف گرديد.

اما كيفيت كاربرد مصطلحات اسلامي در اشعار شعراء و اساساً ميزان تأثيرپذيري شعر از آن، امري است در خور بررسي، كه كمتر بدان پرداخته شده؛ از اين رو به آن شديم كه پژوهشي در اين باب انجام دهيم، تا نه به عنوان كاري كامل و در خور تقدير بلكه در حد تحقيقي قابل نقد و بررسي، خدمت اهل نظر ارائه شود.

از آنجا كه دامنه موضوع و حيطه زماني مورد بررسي، وسيع بود، در انتخاب مصطلحات اسلامي، دست به گزينش زديم؛ به اين ترتيب معيار را در اين گزينش، اصول و فروع دين و مباحث مربوط به آن قرار داديم و همين معيار نيز، در طبقه‌بندي ارائه شده در خصوص مصطلحات، در نظر گرفته شد.

كليد واژه‌ها:

مصطلحات، اصطلاحات

وضع

معني

نقل

مخضرم

اموي

عباسي

اسلامي

مقدمه

عرب جاهلي زندگي ساده قبيله‌اي داشت. قبيله تنها عنصر وحدت اجتماعي اعراب جاهلي محسوب مي‌شد؛ قبيله‌اي كه عرب خود را وابسته به آن مي‌دانست، از آن دفاع مي‌كرد و نسبت بدان تعصب داشت. اين قبايل، پيش از اسلام در جنگ‌ها و درگيري‌هاي خونين دائمي به سر مي‌برند. تا اسلام آمد و در پي ظهور آن، واژه (امت) متولد شد. و به اين ترتيب با تمسك به آيه شريفه: «إن هذه أمتكم أمه واحده و أنا ربكم فاعبدون»1، (امت) جايگزين (قبيله) شد؛ امتي كه در سايه آن، مطامع و منافع قبيله‌اي رنگ باخت و افراد را با توجه به عقايد و عواطف و اهداف مشترك، زير چتر حمايت خود گردآورد. امت واحد اسلامي كه اجزاء آن هريك در جهت ياري يكديگر و سوق دادن جامعه به سمت و سوي خير و راستي در حركت بودند كه: «كنتم خير أمته أخرجت للناس تأمرون بالمعروف و تنهون عن المنكر».2

تحولات اجتماعي، فرهنگي، عقيدتي و سياسي ايجاد شده در جامعه عربي، خود بخود عرب را با مفاهيمي نو چون؛ جهاد في سبيل الله، اعتصام بحبل الله، ايثار در راه خدا و ترجيح مصلحت امت بر مصلحت فرد و قبيله، انفاق در راه خدا و... روبرو ساخت؛ و به تبع اين مفاهيم نياز به تولد لغات جديدي كه بتواند پاسخگوي نياز ايجاد شده در سطح وسيع باشد، بيش از پيش احساس شد.

فهرست مطالب

چكيده

مقدمه

فصل اول : مصطلحات اسلامي مباحث مربوط به آن

 

معني اصطلاح و وضع

اصطلاح در عرف عملي و فني

چگونگي پيوند معناي لغوي با مفهوم علمي و فني آن

وضع تعييني و تعيني

وضع مصطلح در اين پايان نامه

بخش دوم : تقسيمات الفاظ

تقسيمات الفاظ به طور كلي

بخش سوم : منشأ كلمه و ساختار معنايي

علل پيدايش چند معنايي

خلاصه بحث

فصل دوم : رابطه بين مصطلحات اسلامي و موضوعات شعري

 

بخش اول : عوامل مؤثر در تحول موضوعات ادبي

پيدايش مصطلحات جديد

شكل‌ گيري علوم علمي و ادبي

تحول در اسلوب زبان عربي

گسترش مرزهاي جغرافيايي و اختلاط با اقوام بيگانه

بخش دوم : جريان‌ هاي داخلي ديني، سياسي و بازتاب آن در ادبيات پس از اسلام

خلاصه بحث

بخش سوم : رابطه بين مصطلحات اسلامي و موضوعات شعري

فصل سوم : مباحث مربوط به اصول دين

 

بخش اول : توحيد

بخش دوم : نبوت

بخش سوم : امامت

بخش چهارم : معاد

فصل چهارم : مباحث مربوط به فروع دين

 

پيشنهادات

دانلود بررسي مصطلحات اسلامي در شعر از آغاز تا قرن پنجم

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.