پايان نامه ميزان رعايت اصول برنامه ريزي منابع انساني در اداره آموزش و پرورش
پايان نامه ميزان رعايت اصول برنامه ريزي منابع انساني در اداره آموزش و پرورش |
![]() |
دسته بندي | پژوهش هاي دانشگاهي |
فرمت فايل | doc |
حجم فايل | 119 كيلو بايت |
تعداد صفحات فايل | 30 |
پايان نامه ميزان رعايت اصول برنامه ريزي منابع انساني در اداره آموزش و پرورش
چكيده:
نيروي انساني هر سازمان مهمترين منبع استراتژيك آن سازمان است و توانايي برنامه ريزي صحيح منابع انساني قابليت سازمان را در جذب،نگهداري و افزايش كارايي كاركنان سازمان نشان مي دهد.لذا در مقاله حاضر قصد بررسي ميزان رعايت اصول برنامه ريزي منابع انساني در اداره آموزش و پرورش شهرستان تكاب را داريم.جامعه آماري كليه كاركنان اداره آموزش و پرورش شهرستان تكاب مي باشند .كه از اين تعداد 15 نفر بصورت تصادفي انتخاب شدند و به عنوان نمونه تحقيق مورد بررسي قرار گرفتند،كه از اين تعداد 11 كارمند و 4 مدير در نمونه موجود مي باشد.ابزار گرد آوري داده ها پرسشنامه 39 سوالي محقق ساخته بود كه در بردارنده سه گزينه بله،خير وتاحدودي كه ه ميزان رعايت اصول برنامه ريزي نيروي انساني از نظر اعضاي نمونه را مورد بررسي قرار مي داد.جهت تحليل داده ها از روش هاي آمار توصيفي: فراواني ،درصد فراواني،ميانگين و انحراف استاندارد و در تحليل استنباطي از آزمونهاي تي تك نمونه ايي و تي مستقل استفاده شد.نتايج تحقيق حاكي از آنست كه: ميانگين سازمان از ارزش مد نظر ما بالاتر مي باشد و با توجه به جدول تفسير آزمون مي توان گفت سازمان از لحاظ رعايت برنامه ريزي منابع انساني در سطح خوب قرار دارد و همچنين بين نظرات دو گروه مديران و كارمندان از لحاظ رعايت برنامه ريزي منابع انساني تفاوت معنادار وجود دارد
كليد واژه ها:
منابع انساني ، اصول برنامه ريزي منابع انساني
مقدمه و بيان مسئله:
نيروي انساني گرانبهاترين منبع سازماني براي شكوفا سازي استعدادها و دستيابي مستمر به عملكرد عالي محسوب مي شود."امروزه فشار رقابت جهاني و تغيرات اجتماعي به نوعي انقلاب در مديريت منابع انساني منجر شده است كه انواع سازمانها را تحت شعاع خود قرار مي دهد.نكته قابل تامل آن است كه تحولات ناشي از اين انقلاب استمرار دارند و واقعا وضع موجود را تحت تاثير قرار مي دهند.(nancy.i.perry 1998 ) مديريت منابع انساني اصطلاحي براي توضيح گسترهاي از فعاليتهاي متنوع،شامل جذب،نگهداري و پرورش نيروي كار با استعداد و پرانرزي مديريت منابع انساني بر مسئوليت مديران براي تجهيز سازمان با كاركنان توانمند و حصول اطمينان از مطلوبيت به كار گيري استعدادهاي آنان دلالت دارد.(رضائيان،1380).
مديريت منابع انساني در دهه 1980 ظهور كرد و توسط طرفداران آن به عنوان فصل جديدي در مديريت نيروي انساني تكامل يافت . اكنون اين توافق وجود دارد كه مديريت منابع انساني جايگزين مديريت كاركنان نميشود بلكه به فرايندهاي مديريت كاركنان از منظر متفاوتي مينگرد . همچنين فلسفههاي اصلي آن تا حد قابل ملاحظهاي متفاوت از مفاهيم سنتي مديريت كاركنان است . با اين همه برخي از رويكردهاي خاص مديريت كاركنان و روابط كاركنان ميتوانند تحت عنوان رويكردهاي مديريت منابع انساني توصيف شوند زيرا در راستاي فلسفه اساسي مديريت منابع انساني هستند (آرمسترانگ ،1993) .مديريت منابع انساني رويكردي جامع به مديريت استراتژيك منابع كليدي سازمان يعني منابع انساني است . مديريت منابع انساني نه تنها رويكردي از روي سودآوري به مديريت كاركنان است بلكه رويكردي ويژه به روابط كاركنان با تاكيد بر تعهد و دو طرفه بودن ارتباط دارد (آرمسترانگ ،1993) .
برنامه ريزي نيروي انساني يكي از اقدامات مهم در مديريت منابع انساني است مهمترين قدم در اقدامات و انجام اعمال ،برنامه ريزي است كه مديريت هم از اين قاعده مستثنا نيست و مدير منابع انساني بايد از اصول و عوامل مربوط به حوزه خود يعني نيروي انساني آگاه بوده و امر برنامه ريزي را براي پيشبرد هماهنگ امور مربوط به كاركنان بايد انجام دهند.در سالهاي اخير برنامه ريزي نيروي انساني در محدوده هاي زماني متفاوت به عنوان ابزاري كه مستقيم و غير مستقيم اهداف و استراتژي ها سازماني را به هدفها و برنامه هاي نيروي انساني ارتباط مي دهد مورد بحث و توجه صاحب نظران بوده است.(سيد جوادين،1375 ).
برنامه ريزي نيروي انساني فرايندي است كه در آن نيازهاي انساني(كمي و كيفي)براي انجام فعاليته و تحقق اهداف مشخص و راهكارهاي مناسب براي استفاده از منابع انساني استفاده مي شود(همان منبع،).
مديريت منابع انساني و به تبع ان برنامه ريزي نيروي انساني كه از ضرورت هاي مديريت منابع انساني است از آن جهت مورد توجه است كه در فرايند توليد و انجام خدمات با كميت و كيفيتهاي گوناگون نيروي انساني و كار ،عامل اساسي و تعيين كننده بحساب مي ايد.دخالت نيروي انساني در امر توليد معمولا" يا بصورت اعمال نتيجه تفكر انسانه يا اشتراك مستقيم آنهاست.بهر حال قبل از دست زدن به هر نوع فعاليت توليدي اعم از كار يا خدمت در هر مقياسي اعم از واحدهاي كوچك يا بزرگ ،در هرسطحي نيروي انساني ركن اصلي در امور مربوط به تمهيد مقدمات توليد و خدمت تلقي مي گردد ،توسعه اقتصادي يك كشور و يا توسعه اجتماعي يك كشور در واقع نتيجه كوششي است مستمر و همه جانبه در جهت ارتقا سطح توليد از طريق بكار گيري كامل تمامي عوامل عوامل توليد از جمله نيروي كار ،ازسوي ديگر سرمايه هاي انساني بخاطر نقش ارزنده اشان در هرنوع رشد جز مهمي از ثروت يك ملت ،منطقه {و يا سازمان ) ودر هر سطح وحجم بحساب مي آيد و از آنجا كه نائل آمدن به هدفهاي سازمان و رشد و توسعه ان در هر زمينه اي بوسيله انسانها و معيت عوامل ديگر مورد نياز امكان پذير مي گردد توجه به عامل انساني و برنامه ريزي براي استفاده از آن امري اجتناب ناپذير است.
برنامه ريزي نيروي انساني به عنوان يكي از پيچيده ترين،فني ترين و رقابتي ترين زنمينه هاي فعاليتي مديران در كار و منابع انساني براي پاسخگويي به انتظارات كاركنان و انتظارات جامعه در سطح خرد و كلان به كار گرفته مي شود( سيدجوادين،1375).
به سبب پيشرفت هاي علمي و صنعتي و فني و پيچيدگي و گستردگي سازمانها و پيچيدگي كارها و حاكم شدن فضاي رقابتي در بين سازمانها و همچنين افزايش دانش انجام كار و روشهاي آن و تخصص هاي گوناگون در انجام امور با يادآوري اين كه مهمترين سرمايه سازمان، سرمايه هاي انساني است ( چنانكه هرسي و بلانچارد لازمه ايجاد، بقا و پيشرفت سازمان را انسان دانسته اند و از آنجا كه انجام امور از طريق انسان و براي انسان است ( ميركمالي، 1384 ). برنامه ريزي موثر براي استفاده موثر از نيروي انساني اجتناب ناپذير مي نمايد هرچند كه در عمل مشكلات زيادي بر انجام عمل برنامه ريزي نيروي انساني مترتب است.
دليل اصلي انجام اين بررسي (هرچند به طور كوتاه) اين است كه اولا براي استفاده موثر از نيروي انساني و حتي استفاده موثر از ديگر عوامل توليد و انجام خدمات و بطوركلي براي رسيدن به هدف در هر سازماني، برنامه ريزي نيروي انساني حائز اهميت زيادي است. همچنين سازمانها هزينه هاي زيادي را صرف عوامل توليد من جمله عوامل انساني مي كنند و مسلما مطلوب هر سازماني رسيدن به اهداف خود با حداقل هزينه است كه مستلزم استفاده شايسته و موثر از انسان و تفكر اوست .
در حال حاضر آنچه در جامعه ما و سازمانهاي ما ديده مي شود اين است كه سازمانها و مديران آنها و حتي كاركنان از عدم تحقق اهداف سازمان و نيازهاي شان ( من جمله كارمندان) مي باشد. به نظر مي رسد كه برنامه ريزي اصولي و مناسب نيروي انساني مي تواند موجب رفع مشكلاتي از اين قبيل شود و سازمانهايي مي توانند به صورت بهره ور موجب رشد خود و كاركنانشان شوند كه به عوامل انساني و برنامه ريزي براي برآورد و استفاده مناسب از آن ، توجه نمايند. هدف ازانجام اين بررسي اين است كه مي خواهيم بدانيم كه تا چه حد اصول برنامه ريزي نيروي انساني در سازمان رعايت مي شود؟
لذا هدف از برسي حاضر ،مشخص نمودن ميزان رعايت اصول برنامه ريزي منابع انساني در اداره آموزش و پرورش شهرستان تكاب مي باشد.