گزارشدرمورد شركت كشت و صنعت شهيد بهشتي
گزارشدرمورد شركت كشت و صنعت شهيد بهشتي |
![]() |
دسته بندي | كشاورزي |
فرمت فايل | doc |
حجم فايل | 46 كيلو بايت |
تعداد صفحات فايل | 78 |
گزارشدرمورد شركت كشت و صنعت شهيد بهشتي
شركت كشت و صنعت شهيد بهشتي
در سال 1370 با مصوبه مجلس شوراي اسلامي و تصويب اساسنامه مربوطه رسماً فعاليت خود را آغاز نمود.
دفتر مركزي شركت در غرب شهرستان دزفول بوده و بخش هاي عملياتي زراعي و دامپروري آن در مناطق بي سي واقع در 13 كيلومتري جنوب شهرستان انديمشك و ديلم در 45 كيلومتري جنوب شهرستان دزفول و عمليات باغداري در مناطق صفي آباد، سبيلي و گله واقعمي باشند. فعاليتهاي زراعي شركت در زمينه هاي توليد محصولات استراتژيك و بخصوص توليد بذور اصلاح شده مي باشد كه شامل:
الف- فعاليتهاي زراعي:
1- گندم: از عمده محصولات توليدي شركت بوده كه با توليد ارقام مختلف گندم بذور مورد نياز استان خوزستان و نيز استانهاي همجوار نقش اساسي و تعيين كننده اي به عهده دارد. عمده ترين ارقام كه بصورت پـرورش 1، 2، 3 و همچنيـن مادري تولـيد مي شوند شامل ارقام: چمران، وريناك، شوار و ياوارس بوده كه توليدي حدود دوازده هزار تن را بالغ مي باشند.
2- ذرت دانه اي: يكي ديگر از محصولات شركت بوده كه با توليد حدود هشت هزار تن ذرت در سال روند رو به رشد داشته و از محصولات هشت هزار تن ذرت در سال روند رو به رشدي داشته و از محصولات پربازده محسوب مي شود.
3- ذرت بذري: توليد بذر ذرت هيبريد سينكل كراس 704 در شركت كه داراي قوه ناميه و سرعت رويش بالا مي باشد باعث گرديده كه كشاورزان محلي و مناطق همجوار متقاضي بذور توليدي شركت كه حدود چهار صد تن در سال را شامل مي شود، بشوند. توليد اين بذر كه راندمان در هكتار آن رو به افزايش است باعث گرديده كه تا حدودي از واردات بذر ذرت جلوگيري به عمل آورده شود.
4- چغندر قند: توليد ايـن محصول در سال حدود چهـل هزار تـن با عيـار 14% مي باشد. در سال هاي اخير با استفاده از بذور مناسب علاوه بر افزايش تناژ عيار قند تا دو درصد نيز افزايش پيدا نموده است.
5- كلزادانه اي: از محصولات شركت بوده كه با توليد حدود سيصد تن در سال هاي اخير توانسته گامي جهت خودكفايي در بخش روغن داشته باشد.
6- كلزابذري: كشت اين محصول در سال هاي اخير و براي اولين بار در ايران باعث گرديده كه گام مهمي در جهت خودكفايي و جلوگيري از خروج ارز برداشه شود. توليد اين محصول كه سطح كشت آن در شركت رو به افزايش است به حدود چهارصد تن در سال بالغ مي شود.
7- شبدر بذري: شبدر بذري محصـول استراتژيـك ديگـري از توليدات شـركـت مي باشد. با كاشت و توليد بذر شبدر برسيم اين شركت موفق گرديده است تا سهم مؤثر و مثبتي در جلوگيري از واردات بذر شبدر به كشور را داشته باشد. اين شركت از جمله دو توليد كننده عمده بذر شبدر در كشور بوده و حدود دويست تن در سال بذر شبدر توليد مي نمايد با افزايش سطح زير كشت اين ظرفيت تا هفتصد تن نيـز قابل افزايش مي باشد. از ساير توليدات شركت مي توان به توليد بيش از يك هزار تن يونجه خشك و حدود پانصد تن علوفه سودانگراس و جو نيز اشاره نمود.
ب- فعاليتهاي دام پروري:
بخش ديگري از فعاليت هاي شركت به نگه داري گوسفند داشتي و پرواري اختصاص دارد. اين شركت با دارا بودن حدود چهارده هزار رأس گوسفند يكي از مراكز عمده توليد پروتئين در منطقه مي باشد. توليد گوشت در شركت افزون بر يكصد و هفتاد تن در سال مي باشد.
ج- فعاليتهاي باغباني:
باغات شركت با دارا بودن ارقام ممتاز از مركبات جايگاه ويژه اي در بازار مصرف ايران دارا بوده كه اين ارقام شامل: 1- پرتقال والنسيا 2- نارنگي كينو پرماندرين، تانجلو، مينيولا 3- گريپ فروت 4- ليموشـيرين 5- لمـون 6- ليموسـنگي و نيز انگور ياقوتـي مي باشند. توليد محصولات ياد شده تا پنج هزار تن بوده كه علاوه بر آن مي توان به توليد سالانه حدود دويست هزار اصله نهال مركبات و يكصد هزار نهال انگور اشاره نمود. با توجه به جو ان نمودن باغات شركت و كاشت ارقام اصلاح شده افزايش توليد در سال هاي آينده تا ده هزار تن قابل پيش بيني مي باشد.
د- فعاليتهاي صنعتي:
در سال هاي اخير با افزايش توليد بذور مختلف و لزوم فرآوري آنها اقدام به احداث كارخانه پيشرفته پروسس (بوجاري و ضدعفوني) بذر گرديد. همچنين جهت خشك نمودن ذرت دانه اي هشت واحد خشك كن به ظرفيت چهار صد تن در روز و نيز خشك كردن ذرت بذري با ظرفيت حدود بيست تن در روز ساخته شد. با ساخت و افزايش ظرفيت هاي ياد شده شركت اين توانايي را داشته كه علاوه بر عمل آوري محصولات شركت اقدام به خريد محصولات كشاورزي از جمله ذرت دانه اي كرده و پس از فرآوري به بازار مصرف ارائه نمايد.
ه- فعاليتهاي تحقيقاتي و پژوهشي
اين شركت با استفاده از كارشناسان مجرب و نيز با همكاري مراكز تحقيقاتي و دانشگاهي آزمايشات مختلف و متعددي در زمينه بهره گيري مناسب و مقاوم به بعضي آفات و بيماري ها گام هاي مؤثري صورت داده به گونه اي كه اثرات ترويجي بسيار مثبتي براي كشاورزي منطقه به دنبال داشته است.
شركت كشت و صنعت شهيد بهشتي يكي از قطب هاي مهم كشاورزي و باغباني است كه در سال 1348 احداث گرديده و داراي 5000 هكتار زمين زراعي و حدود 1000 هكتار باغات مركبات مي باشد. رئوس فعاليت هاي اين شركت عبارتند از:
- · تحقيقات و پژوهش
- راه اندازي آزمايشگاه جهت نمونه برداري جهت آزمون خاك كشاورزان منطقه و شركت.
- توليد و فرآوري بذر اصلاح شده گندم، ذرت، شبدر و كلزا با گنجايش حدود 20 تن.
- آزمايش هاي كاربري سموم براي مبارزه با علف هاي هرز و كودهاي شيميايي و بيولوژيكي براي افزايش توليد و بالاترين كيفيت توليدات.
- · بخش زراعت
- كشت سالانه 3000 هكتار گندم بذري.
- كشت 2500 هكتار ذرت بذري و دانه اي.
- كشت حدود 500 هكتار شبدر بذري.
- كشت حدود 800 هكتار چغندر قند.
- كشت حدود 800 هكتار كلزابذري.
- · بخش باغباني شامل 1000 هكتار ارقام مختلف مركبات به شرح زير
- 300 هكتار لمون ليسبون.
- 250 هكتار پرتقال والنسيا.
- 100 هكتار نارنگي كينو.
- 150 هكتار گريپ فروت رد بلاش.
- 20 هكتار لايم.
- 40 هكتار انگور پاقوتي.
- 40 هكتار ليموشيرين.
- توليد نهال:
به منظور توليد نهال هاي سالم و عاري از بيماري شركت اقدام به احداث باغ مادر و خزانه مدرن نموده است و معروفترين ارقام مركبات كه سازگار با مناطق گرم و خشك هستند در اين خزانه توليد مي گردد. ميزان توليد نهال 500000 اصله مي باشد.
مقدمه
ذرت گياهي از خانواده گرامينه و از غلات مهم مناطق گرمسير و معتدل جهان است، از نظر توليد جهاني بعد از گندم و برنج مقام سوم را به خود اختصاص داده است، امروزه اهميت غلات بر كسي پوشيده نيست و شايد به جرأت بتوان گفت كه قسمت اعظم غذاي انسان توسط غلات تأمين مي گردد، يا به عبارت ديگر، بيش از 50 درصد انرژي بدن انسان به طـور مستقيـم و حدود 20 درصـد آن به طـور غيرمستقيـم، از غلات تأميـن مي شود. جميعت رو به افزايش جهان با كمبود عمده اي در توليدات گياهي مواجه است و در سطح جهان به توليد نباتات پرمحصولي مانند ذرت نياز دارد. با آنكه در سالهاي اخير مطالبي باارزش درمورد ذرت توسط استادان و محققان محترم تأليف و ترجمه شده و فصلي از فصول كتابها را به خود اختصاص داده است، ولي اين مجموعه با دو هدف عمده تدوين شده است:
اولاً، سعي شده مجموعه اي نسبتاً كامل و جامع در نوع خود بوده و اميد مي رود كه چاپ و توزيع اين جزوده براي دست اندركاران كشت ذرت و همچنين محققان و كارشناسان و دانشجويان زراعت و اصلاح نباتات و مروجان مفيد و گامي مؤثر در راه افزايش توليد محصول ذرت در كشور باشد، زيرا تا كنون كتاب جامعي تحت عنوان ذرت به زبان فارسي تأليف و يا ترجمه نشده است. اين جزوه با وجود كمبودها و نقايص متعدد مي تواند علاقه مندان را با اساسي ترين مسائل بتانيكي، اكولوژيكي، زراعي، فيزيولوژيكي، آفات و بيماريها اصلاح و نگهداري ذرت آشنا سازد.
مبدأ و تاريخچه
ذرت گياهي است كه تاريخ دقيق پيدايش و كشت و كار آن دقيقاً مشخص نيست و اظهار نظرهاي متعددي درمورد منشأ آن ابراز شده و به احتمال زياد مبدأ آن را مكزيك و آمريكاي مركزي و همچنين كشورهاي آمريكاي جنوبي، مانند پرو، بوليوي و اكوادور دانسته اند؛ طبق نتايج كاوشهاي به عمل آمده مشخص شده است كه حدود 3000 سال قبل از ميلاد اين گياه در پرو وجود داشته است؛ همچنين مشخص گرديده كه نوع وحشي آن به نام ذرت آندن (Anden) يا ذرت مكزيكي حدود 5600 سال پيش در اين كشور كشت مي شده است.
تا قبل از سال 1492 ميلادي (سال كشف آمريكا) ذرت در اروپا، آفريقا و آسيا ناشناخته بود؛ كريستف كلمب و ساير كاشفان در اولين مسافرت تاريخي خود به آمريكا در نوامبر 1492، ذرت را در حوالي كوبا مشاهده كردند كه به وسيلۀ قبيلۀ سرخ پوستان (Mahis) كشت مي شده و از دانه هاي آن تغذيه مي كردند. نام اين گياه در حقيقت از نام همين قبيله اقتباس شده است. ذرت بعد از سفر دوم كريستف (سال 1494) از كوبا به اروپا و آفريقاي شمالي برده شده و در اواخر قرن شانزدهم وارد آسيا گرديد.